Staphorst. Het levenspatroon van een creatief-traditionele gemeenschap, is het werk van Margrit de Sablonière, pseudoniem van Margaretha Catharina Stigter (1905-1979). In een 75 pagina’s tellende boekje beschrijft zij de gebruiken en gewoontes van Staphorst met een hoog folkloristisch gehalte. In haar voorwoord noteert zij dat haar geschrift een reactie is op de agressieve respons van de Nederlandse bevolking op gebeurtenissen in Staphorst (de volksgerichten). In een poging onwetendheid en onbegrip ten aanzien van het dorp te verminderen, schiet zij de andere kant op en drukt zij zich overmatig lyrisch uit over het dorp met haar ‘hulpvaardigheid en waardige eenvoud’. Geschiedenis, woninginrichting, spelletjes komen in het boek naar voren en het is vooral de materiële cultuur van Staphorst die de aandacht krijgt, de geschilderde boerderijen, het kleurige stipwerk en de verfijnde klederdracht en Margrit de Sablonière bewondert de Staphorsters om hun creativiteit en individualisme.

Margrit de Sablonière, in 1931 getrouwd met molendeskundige en schrijver Anton Bicker Caarten en woonachtig in Meppel, was politiek betrokken en actief in het Comite Zuidelijk Afrika en vertaalde boeken van zwarte auteurs uit Afrika en Amerika, zoals Martin Luther King en Richard Wright. Ook vertaalde zij de autobiografie van Nobelprijswinnaar Chief Albert Luthuli en Kenyatta.

Later zou zij zich ontwikkelen tot Van Gogh-expert en een uitgebreide briefwisseling onderhouden met Vincent van Gogh's neef en erfgenaam ir. V.W. van Gogh, wiens persoonlijke secretaresse ze een tijd lang was. Als M. de Sablonière publiceerde ze over Vincent van Gogh, diens werk en tijdgenoten. Haar Van Gogh-archief werd na haar overlijden geschonken aan het Van Gogh Museum in Amsterdam.


 

 


Terug naar het overzicht

release 1 januari 1966
vorm onderzoek
auteur Margrit de Sablonière
uitgever Wereldbibliotheek (Amsterdam)

Deel dit artikel