Persoonlijke memoires van Gerrit Gunnink die in de Tweede Wereldoorlog als jonge man onderdeel uitmaakte van het verzet van Meppel en omgeving. Gunnink woonde op de grens tussen Meppel en Staphorst en kwam derhalve in de oorlog vaak in Staphorst.

In zijn hommage aan de Meppeler Knokploeg, waarvan zijn vader Jan Gunnink de leider was, vertelt hij hoe het verzetswerk eerst onschuldig begon met het rondbrengen van onderduikers en ondergrondse krantjes, maar gaandeweg steeds serieuzer en grimmiger werd. Gunnink vertelt over de eerste liquidaties waar hij bij betrokken is. Met name het ombrengen van de vermeende verrader Pieter Hoppen maakt veel indruk op Gerrit en doet zijn geloof – Gerrit is gereformeerd – wankelen. Zou een ongelovige verzetsman in de hel terechtkomen en een gelovige nazi in de hemel, vraagt hij zich af.

Behalve het vervalsen van persoonsbewijzen, het overvallen van distributiekantoren en het verbergen van Engelse piloten, beschrijft Gerrit Gunnink uitgebreid de zwarte nacht van Staphorst, waarin twintig burgers als represaille voor het doodschieten van een Duitse commandant uit Staphorst worden afgevoerd.

Aan het eind van de oorlog zit Gunnink ondergedoken op een boerderij in de Oldematen van Staphorst van waaruit hij zijn illegale acties samen met andere leden van het verzet uitvoert. Staphorst met zijn vele boerderijen met zolders, hooibergen, pakhuizen en schuren leent zich uitstekend voor het verbergen van wapens, buitgemaakte bonnen en radio’s en onderduikers.

Als de Canadezen Staphorst bij de Lichtmis naderen, sluit Gunnink zich aan bij de geallieerden om Zwolle en Meppel te bevrijden. Dan is de oorlog voorbij en Gunnink beschrijft hoe een intens gevoel van melancholie zich van hem meester maakte. Het einde van een jongensavontuur.

Het boek De Knokploeg was voor journalist en documentairemaker Geertjan Lassche aanleiding om nog verder in het verzetsleven van Gerrit Gunnink te duiken. Het leidt tot een paar ontluisterende nieuwe feiten. Daarover meer in het item over de documentaire Nooit Meer Laf waarin ook meer informatie. Gerrit Gunnink is bezig een tweede boek te schrijven, nu over de naoorlogse periode.

ISBN: 9789081304948


 Ook over dit onderwerp

- Bekijk de trailer van de documentaire Nooit Meer Laf over Gerrit Gunnink online

- Bekijk de documentaire Nooit Meer Laf (deel 2) online

- Bekijk fragment van Gerrit Gunnink over razzia Staphorst online


 



Terug naar het overzicht

release 17 november 2006
vorm biografie / geschiedschrijving
auteur Gerrit Gunnink
producent Boom (Meppel)

Deel dit artikel