Onderzoek van pedagoge Henrike Hofstede (Sint-Jansklooster, 1974) naar de behoefte aan jongerenwerk in Staphorst.

Voor 2006 bestond er geen jongerenwerk in Staphorst. In opdracht van de gemeente inventariseerde Hofstede de jongerencultuur van Staphorst en de problematiek die daarmee samenhangt.

Hofstede onderscheidt in Staphorst vier groepen jongeren: allochtonen, import, autochtonen (keetgangers), reformatorische jongeren. Wat opvalt is dat jongeren in Staphorst veel eigen activiteiten organiseren. In hun eigen keten, die vaak een eigen website, petjes en t-shirts hebben, organiseren ze evenementen en zelfs ook reizen. De jongeren in Staphorst zijn tevreden met het aantal activiteiten voor jongeren in Staphorst: 90% vindt het fijn om in Staphorst te wonen en is tevreden met het uitgaansleven. Reformatorische jongeren kunnen, behalve in de keten, terecht in de zaterdagavondinloop van de SJOS (Stichting Jongeren Ontmoeting Staphorst).

De opvallendste probleemgebieden van Staphorster jongeren zijn het alcoholgebruik, grenzen binnen seksuele relaties en spanningen tussen allochtone en autochtone jongeren. Henrike Hofstede pleit voor een goede dialoog met jongeren. Een jongerenwerker zou hierin een positieve rol kunnen spelen.

Henrike Hofstede is eigenaar van het bureau Jongerenuniek en woont in Rouveen (gemeente Staphorst).



 


Terug naar het overzicht

release           september 2007
vorm onderzoek
auteur Henrike Hofstede
uitgever Stichting Maatschappelijke opbouw

Deel dit artikel