Staphorster Spionnetjes, een nieuw avontuur van rechercheur Eelco Drenth speelt zich af in Staphorst.  De recherche van Zwolle wordt belast met het onderzoek naar de moord op boerendochter Roelfien Bloemert. Eelco Drenth, 40 jaar jong, licht golvend donkerblond haar, blauwe ogen, moet zich onder de zwijgzame en rechtschapen Staphorsters begeven om de onderste steen boven te halen. Natuurlijk blijken sommige Staphorsters niet zo rechtschapen als ze lijken: “Ontucht en drug gebruik blijken een geheime factor in deze ordelijke en gesloten samenleving. Getuigen worden voorgoed de mond gesnoerd.”, aldus de achterflap.

ISBN: 90 229 1615 4

Niet meer verkrijgbaar


Over de auteur

Pieter Terpsta (Leeuwarden, 1919 - 2006) groeide op in Lemmer waar zijn vader een boekwinkel en een leesbibliotheek had. Na de MULO hielp hij mee in de boekwinkel en deed daarnaast journalistiek werk. Na de Tweede Wereldoorlog werd Pieter freelance-journalist en schreef voor diverse kranten. Zijn eerste roman It geheim fan Osinga State verscheen in 1947. In 2003 verscheen de Gysbert Japiks trilogie, waarin drie eerder verschenen boeken over het leven van de Friese 17de eeuwse dichter werden samengevoegd.

Pieter Terpstra maakte naam als schrijver van historische en psychologische romans, zowel in het Nederlands als het Fries. Landelijke bekendheid kreeg hij als voortzetter van het werk van detectiveschrijver Havank.


 


Toelichting
Wendelien Voogd

Staphorster Spionnetjes, de pocket uit de Zwarte beertjes reeks over de moord op boerendochter Roelfien Bloemert, raakt zo’n beetje alle cliché’s die we van Staphorst kennen: Strenggelovig, gesloten, stug en boers, de meisjes wulps en wellustig, naar buiten toe rechtschapen en vroom, maar achter gesloten deuren alles doen wat god verboden heeft. Voor wie houdt van deze humor is het boekje best vermakelijk om te lezen.

Het boekje werd geschreven door een rasechte Fries, die meerdere boeken over het Friese erfgoed op zijn naam had staan.  Toch maakte hij zich schuldig aan een typisch randstedelijk manier van kijken. De spionnetjes uit de titel bijvoorbeeld. De raamspiegeltjes bedoeld om van boven af te kunnen zien wie er voor de deur staat zijn een typisch stadse uitvinding. Ze waren bedoeld om van bovenaf te kijken of het veilig was om de deur met een touw open te trekken en werd later geassocieerd met hypocrisie en gluurdergedrag. Roddelen doen ze graag in Staphorst, maar met behulp van een spiegeltje de straat in de gaten houden, is meer iets voor stadse lui.




 

 


Terug naar het overzicht

release 1 januari 1975
vorm proza
auteur Pieter Terpstra
uitgever A.W Bruna & Zoon, Utrecht

Deel dit artikel