Dertiendelige serie over klederdrachten in Nederland. Begeleid door het commentaar van Mireille Bekooij zien we Staphorster vrouwen in klederdracht met karretjes bij de supermarkt, stipwerk vervaardigen op zijden mutsjes, op de fiets met kleurige jasbeschermers en op bezoek bij de stoffenwinkel en bij zilversmid Drost. Het verschil tussen rouw en niet rouw wordt uitgelegd, net zoals de oorsprong van het stipwerk en de eigenaardigheden van het Staphorster oorijzer. In een laatste scène zien we een Staphorster familie, man in Staphorster kostuum, vrouw in rouwdracht, een andere vrouw niet in de rouw en een kind met 'nette' - een Staphorster hoofddeksel voor jonge meisjes -, koffie drinken rondom een tafel in een typisch Staphorster interieur. De aflevering wordt afgesloten met zwart-wit beelden van Staphorsters op weg naar de kerk.


Over de auteur

De serie Door de Eeuwen gedragen werd in 1990 gemaakt door Willy Lindwer voor de Engelstalige uitzendingen van de Wereldomroep (de RNTV).

Wolf (Willy) Lindwer
(Amsterdam, 18 maart 1946) is een Nederlandse documentaire-filmmaker, die vooral bekend werd vanwege zijn films over de Holocaust, Israël en het Midden-Oosten. Na zijn opleiding aan de film- en televisieacademie werkte Lindwer eerst als programmamaker bij de televisieafdeling van de Wereldomroep en voor de documentaire-afdeling van de NOS. In 1985 richtte hij zijn eigen productiebedrijf AVA-Productions op waarmee hij naast zijn bekende documentaires hij ook televisieseries over kunst en geschiedenis maakte.

De oorspronkelijke titel van de serie Door de Eeuwen gedragen was 'Pride of dress', en was bedoeld voor de Engelstalige uitzendingen van RNTV Wereldomroep Nederland. In 1960 ging de Wereldomroep naast radioprogramma’s ook op bescheiden schaal televisie maken als Radio Nederland Televisie (RNTV). De tv-programma's waren oorspronkelijk bedoeld voor wat toen nog overzeese gebiedsdelen waren: Suriname en de Nederlandse Antillen en konden eenvoudig mee met hetzelfde vliegtuig dat wekelijks radiobanden vervoerde naar het zendstation op Bonaire.

De serie van Willy Lindwer werd later gekocht en uitgezonden door Tros.


 


Toelichting
Wendelien Voogd

Dat de serie oorspronkelijke bedoeld was voor de Engelstalige uitzendingen van de wereldomroep verklaart enigszins het hoge Vrouw-Antje gehalte van de beelden uit  Door de eeuwen gedragen. De veelal in scène gezette taferelen van Staphorster vrouwen, mannen en kinderen in klederdracht doen denken aan bewegende ansichtkaarten en lijken bedoeld om vooral toeristen naar Staphorst te trekken.  Ook het commentaar door Mireille Bekooij, hoe informatief ook,  kenmerkt zich door een grote mate van truttigheid.

Behalve truttig en oubollig bevat de uitzending ook onjuistheden en lijkt er gesjoemeld te zijn met de historische juistheid om het geheel maar zo authentiek mogelijk te doen lijken. Zo droegen meisjes in de jaren negentig al lang geen klederdracht meer – die werd in de jaren tachtig massaal afgelegd – en was er in die tijd geen enkel gezin meer dat in een zulk ouderwets Staphorster interieur woonde zoals in Door de eeuwen gedragen te zien is.

De serie Door de eeuwen gedragen is weinig passend voor een gelauwerde documentairemaker als Willy Lindwer, maar waarschijnlijk beschouwde hij de serie als een onbelangrijk klusje voor zijn oude baas de Wereldomroep.


 

 

 


Terug naar het overzicht

release 26 juli 1990
vorm televisieprogramma
lengte 20 minuten
regisseur Willy Lindwer
producent Tros

Deel dit artikel