Reportage over Bert Konterman, geboren en getogen in Rouveen (gemeente Staphorst) en voetballer bij Feyenoord. In het programma praat de voetballer over voetbal, het geloof en het imago van Staphorst.

'Als het woord Staphorst valt, krijgen veel mensen de slappe lach', vertelt de toen 28-jarige voetballer die opgroeide in Overijsselse dorp Rouveen (gemeente Staphorst). Het programma laat beelden zien van zijn oude voetbalclub SC Rouveen, terwijl Konterman vertelt over zijn christelijke opvoeding, over sport in Rouveen, dat voetballen op zondag vanwege het geloof erg moeilijk lag en hoe hij ooit een discussie had met de dominee: Ontspanning mocht wel, maar sport niet.

Met de commercie in de sport had Konterman zelf als beginnend professional moeite: Dat hij op z’n 21ste meer verdiende dan z’n vader, dat in de voetbalwereld iedereen z’n eigen bv-tje heeft en dat voetbal vaak koehandel is. Maar tegenwoordig vindt hij in de sport meer verdieping. Bij Feyenoord is hij niet de enige met een geloof: er zijn moslims, gelovige voetballers uit Afrika en men vindt het wel interessant dat iemand de bijbel leest. Hij heeft veel gesprekken over het geloof en ziet ook raakvlakken met moslims. Het geloof speelt een rol in de ploeg. Er is nu zelfs een moment stilte voor het diner. Dat geloof een rol speelt in de voetbalploeg, weet het publiek vaak niet, vertelt Konterman: 'Voetbal is meer dan glitter en glamour. We zijn ook gewoon mensen', zegt de profvoetballer uit Rouveen.

Konterman is nog steeds actief in het geloof, leest dagelijks de bijbel, bidt elke dag en vertelt over de speciale sportbijbel, waar bijbel passages die betrekking hebben op sportbeoefening (winnen, verliezen, ambitie, afzien) bijeen zijn gebracht. 'Sport is maar betrekkelijk', zegt de Rouvener.


Over de auteur

Heilig Vuur was een levensbeschouwelijk programma van de NCRV met reportages, nieuws en informatie uit kerk en samenleving. Tot 2002 werd het programma uitgezonden, maar werd daarna van de buis gehaald vanwege tegenvallende kijkcijfers. Regisseur Bas Steman (Apeldoorn, 4 april 1971) was als regisseur verbonden aan het televisieprogramma. Na een interview met Ramses Shaffy in het programma  besloot hij zijn leven om te gooien en zijn televisiewerk af te bouwen. Hij is nu schrijver van spiritueel getinte boeken.


In de media

1999-7-31, AD: 'De geleidelijke stapjes van een anti-held'
2008-2-11, Stentor: 'Bert Konterman: 'Geloven is topsport'
2007-10-27, Stentor: 'Zondag niet heilig voor Konterman'



Toelichting
Wendelien Voogd

Bert Konterman is een gevoelige, sympathieke man en geeft met zijn uitleg over geloof en sport niet alleen een genuanceerd beeld van Staphorst, maar ook van sporters.

Mensen houden van clichés: We denken graag over sporters als keiharde, gespierde individuen, die in een wereld van ambities, prijzen, glitter en glamour alleen denken aan hun eigen prestaties en geld. Bert Konterman toont een andere kant van de sporter, namelijk die van de twijfels, de betrekkelijkheid en dat niet alles vanzelf gaat. Net zoals Konterman de mens achter de sporter laat zien, maakt hij de kerk in Staphorst ook een stukje toegankelijker en geeft het een ander gezicht.

Bert Konterman met zijn guitige glimlach, geeft een hele andere indruk  dan dominees in zwarte jassen die je doorgaans te zien krijgt als het om de Staphorster kerk gaat. Met zijn blonde krullen, zijn sportbijbel en zijn ondeugende discussies met Rouveense dominees, kan hij bijna elke leek de kerk in lokken. Met zijn stichting Geloofshelden, een organisatie die christelijke topsporters wil maken tot discipelen van Jezus Christus, doet hij dat ook.

Voor tegenstanders van de orthodox protestante kerk is het niet moeilijk om een archaïsch en donker beeld te schilderen van de Staphorster kerk: Kijk naar de beelden van Rouveroy’s documentaire Staphorst In Tegenlicht: De zwaar orthodoxe SGP-ers uit zijn film lijken zo uit de jaren vijftig te zijn weggelopen: haar kort opgeschoren in de nek en strakke scheidingen. Maar wie naar een dienst gaat in de Grote Kerk (Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst) ziet dat er behalve mannen met zwarte jassen, evenveel modern geklede jonge mensen zitten. Hoe ouderwets het gedachtengoed van deze kerk dan ook moge lijken, het blijft de eenentwintigste eeuw. Ook in Staphorst.

Iemand die heel goed laat zien hoe het reformatorisch geloof functioneert binnen de moderne maatschappij is José Baars-Blom, die als antropoloog de cultuur van reformatorische meisjes beschrijft. Voor mensen, die niet bekend zij met het reformatorische gedachtegoed, een openbaring. Het programma Heilig Vuur doet met zijn reportage over Bert Konterman een beetje hetzelfde: Een ander, moderner gezicht laten zien van het geloof in Staphorst en Rouveen.


 

 


Terug naar het overzicht

release 5 oktober 1999
vorm televisieprogramma
lengte 24 minuten
regisseur Bas Steman
producent NCRV

Deel dit artikel