Home > ONDERZOEK > De Nederlandsche Kleederdrachten
De Nederlandsche Kleederdrachten

release 1 januari 1917
vorm onderzoek
auteur Th. Molkenboer
uitgever J. M. Meulenhoff (Amsterdam)

 

Algemene informatie:

De Nederlandsche Nationale Kleederdrachten uit 1917 is een overzicht van de nationale Nederlandse klederdrachten door kunstschilder en kostuumhistoricus Theo Molkenboer. Het boek geeft uitgebreide beschrijvingen en foto’s van de streekdracht die in 1916 in Nederland door de bevolking gedragen werd.

Aanleiding voor de studie was het Nationale Klederdrachtenfeest dat in 1913 in Amsterdam voor koningin Wilhelmina gehouden werd. Het feest was een initiatief van de kunstenaar en onder zijn leiding kwamen zo'n 600 personen in ongeveer 100 verschillende drachten in Amsterdam bijeen. Voor de Staphorster groep werd de hulp ingeroepen van de 22-jarige Klaas Klooster uit Rouveen. Deze bekende - later wethouder - bewoner van Staphorst zorgde voor foto’s en gegevens over typisch Staphorster gebruiken en regelde de deelname uit de gemeente.

Molkenboer’s studie was een poging om de streekdracht, die in de vroege twintigste eeuw als achterlijk en boers beschouwd werd, van de ondergang te redden – het dragen van klederdracht was toen al aan het verdwijnen – en te herwaarderen: 'Verheffend schoon' vindt Molkenboer de klederdrachten niet, maar over ’t algemeen 'wel aardig, merkwaardig en typerend'.

In het boek is een hoofdstuk gewijd aan de klederdracht uit Staphorst: ‘De Staphorster-dracht onderscheidt zich van de andere drachten door haar bijzondere compleetheid, zoowel voor mannen, vrouwen als kinderen.’ De vele foto’s in het boek zijn van Molkenboer’s hand en bevinden zich nu in de collectie van het Openluchtmuseum Arnhem.

ISBN: 978 38 49543 23 5

Ook beschikbaar als ebook

 

Ook over dit onderwerp:

Meer informatie over de auteur

Commentaar van de redactie op dit onderwerp

- Essay van Jacco Hooikammer (Openluchtmuseum Arnhem) over Molkenboer

- Voor foto's klik op onderstaande iconen

 

Correspondentieadres: Sous les Arbres | Postbus 32 | 7950 AA | Staphorst | +31 (0) 6 34 28 83 29 |
Bankrekening: 1531.50.998 | KVK: 08214883 | ANBI: 821324731
Copyright © 2010 Sous les Arbres - All rights reserved
Design: Pankra Code: Boersma Internet Twitter: Souslesarbres