Home > ONDERZOEK > Canon van Staphorst *
Canon van Staphorst *

release           19 maart 2010
vorm onderzoek
auteur Wim Coster
uitgever Historische Vereniging Staphorst

 

Algemene informatie:

De Canon van Staphorst, IJhorst en Rouveen geeft een gevarieerd en veelzijdig overzicht van de geschiedenis, volkenkunde en kunst van de Gemeente Staphorst in vijftig vensters. In navolging van de Nationale Canon die in 2007 door de Commissie Van Oostrom gepresenteerd werd, stelde historicus Wim Coster in opdracht van de Historische Vereniging Staphorst een canon van de gemeente Staphorst samen.

De Canon leidt de lezer langs de belangrijke momenten in de geschiedenis van Staphorst. Het katholieke verleden en de langzame reformatie, de runderpest in 1717 en de watersnood in 1825, tot aan de zwarte jaren van de tweede wereldoorlog, de komst van de Ambonezen naar Staphorst in de jaren 50 en de eerste gecombineerde openbare en bijzondere school in 1999.  Veel aandacht is er ook voor de kunstenaars die Staphorst bevolkten: Stien Eelsingh, Jan Sluijters en de in Staphorst zo geliefde dichter Koos Geerds. Ook Jan Schra, de Staphorster schilder die in de meeste officiële overzichtwerken van Staphorst ontbreekt, wordt in deze canon geëerd.

De canon was een samenwerkingsproject van de Historische Vereniging Staphorst, de gemeente Staphorst en vele lokale deskundigen.

In 2012 verscheen de canon in digitale vorm: http://www.regiocanons.nl/overijssel/salland/staphorst

Verkrijgbaar bij: Historische Vereniging Staphorst

 

Ook over dit onderwerp:

- Meer informatie over de auteur

- Wat verscheen over dit onderwerp in de media

- Commentaar van de redactie

 

Correspondentieadres: Sous les Arbres | Postbus 32 | 7950 AA | Staphorst | +31 (0) 6 34 28 83 29 |
Bankrekening: 1531.50.998 | KVK: 08214883 | ANBI: 821324731
Copyright © 2010 Sous les Arbres - All rights reserved
Design: Pankra Code: Boersma Internet Twitter: Souslesarbres