Home > KUNST > Collectie Jan Schra * > Commentaar
Collectie Jan Schra *

Commentaar:

Schilder, autodidact, organisator van ludieke of culturele evenementen, markant Rouvener en Staphorster. Zo staat Jan Schra (1956) bekend in Staphorst en omgeving. In kunsthistorische overzichten van schilders die Staphorst verbeelden wordt hij nauwelijks genoemd. Maar als je hem zoekt op internet -iets waar hij zelf niet aan doet, want Schra houdt zich verre van computer en internet- kom je hem overal tegen in berichten over lokale festiviteiten en kunstinstellingen van Staphorst.

Schra is een echte dorpsschilder en heeft meerdere talenten, net zoals dat vroeger in het dorp ging. Hij was raadslid, houtsnijder van religieuze motieven, schilder van interieurs en in het verleden zelfs schietinstructeur bij de politie.

Jan Schra houdt van het verleden van het dorp, van de tijd dat de melkbussen nog aan de kant van 'de diek' stonden, dat aardappels nog met de hand gerooid werden en het hooi hoog op karren werd opgestapeld. Het is nog maar een paar jaar geleden (1998) dat de laatste melkbus werd opgehaald, maar het lijkt een eeuwigheid en Jan Schra legt het voor het nageslacht vast.

Met liefde voor de streek schildert hij zijn dorp: vrouwen in klederdracht, melkbussen slingerend aan het stuur van de fiets, een boer melkend onder de koe. Zo bewaart hij de plaatjes uit zijn jeugd die hem zo dierbaar zijn. Soms schetsend, dan weer met vaste hand en ferme streek, kleurrijk en trefzeker vertellen Jan's schilderijen over het Staphorst met de melkbussen en de karren met paarden ervoor, van de vrouwen die de rogge bijeen binden en meisjes die de koeien langs de kerk drijven. Vertederend zijn de schilderijen van de boeren met hun koeien, slenterend over de weg, naar de stal of naar de wei. Je hoort de boer bijna met zijn koe converseren: 'Hoe is de dag geweest?' En Jan schildert ze vrijwel altijd op de rug: 'Niet omdat Staphorsters er niet van houden als persoon geportretteerd te worden maar omdat ik gezichten schilderen niet heel goed beheers.' 

Als geboren en getogen Staphorster kent Jan Schra als geen ander de tradities van de streek en betrapt andere schilders regelmatig op 'fouten''Ho even, die rok hoort eigenlijk 10 centimeter hoger of die kraplap zit verkeerd geknoopt', zegt hij dan. Jan Schra is behalve kunstschilder een streng bewaarder van het Staphorster cultureel erfgoed. Een man met vele talenten, chroniqueur van een bijna verdwenen traditie en onmisbaar voor de Staphorster streek en samenleving.

Wendelien Voogd

 

Correspondentieadres: Sous les Arbres | Postbus 32 | 7950 AA | Staphorst | +31 (0) 6 34 28 83 29 |
Bankrekening: 1531.50.998 | KVK: 08214883 | ANBI: 821324731
Copyright © 2010 Sous les Arbres - All rights reserved
Design: Pankra Code: Boersma Internet Twitter: Souslesarbres