Home > KUNST > Karine Versluis * > Commentaar
Karine Versluis *

Commentaar:

Karine Versluis is geen buitenstaander en dat zie je. Ze groeide op in Staphorst, weliswaar in het ‘burger’-gedeelte van het dorp, maar Staphorst was toch het dorp waar ze haar jeugd doorbracht. Karine’s vader was gymleraar op de enige middelbare school die Staphorst rijk is en haar moeder gaf les op de christelijke lagere school. Karine liep nooit in klederdracht en haar beste vriendinnen behoorden niet tot de ‘zwaren’, maar door haar persoonlijke contacten en ervaringen stond ze dichtbij haar onderwerp.

De foto’s van Karine hebben een soort lichtheid, bijna alledaagsheid, die je weinig in andere foto’s over Staphorst ziet. Het kan niet anders dan dat er bij de foto’s uitvoerig is nagedacht over compositie en kleur en toch geven de foto’s het gevoel alsof het familiekiekjes zijn, even tussendoor genomen, tussen het mee-eten van de krentenbol en kopje koffie drinken door. Je hoort op de foto’s Karine bijna mee-giechelen met de Staphorster meiden, je ziet haar kletsen met de moeders en kan bijna meeluisteren met het gesprek dat een Staphorster vrouw-in-klederdracht heeft met haar moderne mobieltje.

Maar het spontane gevoel dat door de foto’s oproepen, kwam niet zomaar. Natuurlijk had Karine goede ingangen door haar contacten en die van haar ouders, maar het was ook hard werken. Karine heeft een bijna antropologische manier van haar onderwerp benaderen: Ze probeert deel uit te maken van de wereld die ze wil fotograferen om vervolgens die belevingswereld van binnenuit vast te leggen. Zo deed ze dat ook bij een later project Enkeltje Schiphol: Over een periode van twee jaar volgde zij jongeren in hun dagelijks leven voor en na hun oversteek naar Nederland en documenteerde hun keuzes en ontwikkeling gedurende het traject van hun migratie.

Met Karine’s foto’s van Staphorst is het alsof je voor even deel uitmaakt van het dagelijks leven in het dorp, gewoon op de koffie zit of je make-up met je vriendinnen vergelijkt. Voor even lijkt Staphorst dan niet zo veraf, vreemd, exotisch en beangstigend als andere films en foto’s doen lijken.  Zonder volksgerichten, enge ziektes en een kerk die hel en verdoemenis preekt.  

Zoals bijna elke chroniqueur van Staphorst, portretteert ook Karine de kerkgang, met een foto die ze van een afstand heeft genomen, door een half geopend gordijn, alsof ze ervan bewust is dat ze hier niet heeft kunnen of willen doordringen. Misschien wilde ze ook benadrukken dat zij, zoals elke fotograaf, hoe subtiel, intiem of spontaan ook, een beetje een voyeur is en een beeld van een ander ‘steelt’ of meeneemt en ergens anders tentoonstelt, hoe goed ook bedoeld.  Maar Karine’s foto’s zijn zo sympathiek en humorvol, dat vast niemand dat erg vindt.

Wendelien Voogd

 

Correspondentieadres: Sous les Arbres | Postbus 32 | 7950 AA | Staphorst | +31 (0) 6 34 28 83 29 |
Bankrekening: 1531.50.998 | KVK: 08214883 | ANBI: 821324731
Copyright © 2010 Sous les Arbres - All rights reserved
Design: Pankra Code: Boersma Internet Twitter: Souslesarbres