Collectie Stien Eelsingh *

Commentaar:

Stien Eelsingh is de bekendste kunstenares over Staphorst wier werk gewild is bij verzamelaars uit binnen- en buitenland. In de jaren vijftig en zestig was zij een zeer bekende kunstenares die alom waardering genoot. Met haar krachtige expressieve stijl wist ze zich een naam te verwerven in het gehele land.

Eelsingh kende een vroege periode waarin ze realistisch, ambachtelijk werk maakte, een periode waarin het expressionisme de overhand kreeg en een periode waarin haar schilderijen bijna abstract beginnen te worden. Ze voelde zich verwant met expressionistische kunstenaars die hun inspiratie zochten in het primitivisme, zoals de schilders van kunstenaarsgroep Cobra. Vooral die invloed is zichtbaar in de werken uit haar latere periode, zoals de gestileerde en sobere portretten van de Staphorster kerkgangers.

Behalve een bijzonder kunstenares, is Stien vooral intrigerend door haar avontuurlijke eigenzinnigheid en het feit dat haar excentriciteit geaccepteerd lijkt te zijn door de Staphorsters.

Stiene trok als dertigjarige ‘selfmade artist’ in de jaren dertig van de vorige eeuw (crisis, net als nu) naar Amsterdam om zich als kunstenares te ontwikkelen. Ze was ongetrouwd en vrouw en besloot zich, in een tijd dat de wereld economisch, cultureel en historisch aan de rand van de afgrond stond, te wijden aan haar kunstenaarschap: eigenzinnig, en misschien ook een tikkeltje naïef, want het klimaat in Amsterdam werd in de jaren 30/40 snel grimmiger, maar stoer was het wel.

Eenmaal in Staphorst hield Stiene er een bohémienne kunstenaarsleven op na, te midden van het religieuze dorp, wiens zondagsrust ze met respect in ere hield. Veel beroemdheden zochten haar op in de Witte Boerderij, waar ze verbleef met haar echtgenoot en later alleen met haar dochter, toen ze gescheiden was. Ze hield wilde feesten, leefde excentriek, was ongetrouwd en toch werd ze door Staphorster bevolking geaccepteerd en gekoesterd. Opmerkelijk. Hoe kon dat?

De beheerder van de Staphorster Museumboerderij liet eens de inhoud van een Staphorster kast zien: Van buiten gesloten, log en sober, van binnen vol met het meest glinsterende en kleurrijke servies. Zulk soort servies wordt vaak als cadeau gegeven bij huwelijken en vervolgens achter de gesloten deuren van de kast bewaard. Zo lijkt het met de Staphorsters ook: Van buiten streng en sober, van binnen onnavolgzaam. Het lijkt alsof zij het excentrieke koesteren en waarderen, zolang het maar achter gesloten deuren blijft,  zolang je er maar niet mee te koop loopt en zolang het niet op zondag is. Zo zullen de Staphorsters met kunstenares Stiene zijn omgegaan: haar werk en eigenzinigheid koesterend als een van de glimmende serviesstukken in hun kast.

Wendelien Voogd

 

Correspondentieadres: Sous les Arbres | Postbus 32 | 7950 AA | Staphorst | +31 (0) 6 34 28 83 29 |
Bankrekening: 1531.50.998 | KVK: 08214883 | ANBI: 821324731
Copyright © 2010 Sous les Arbres - All rights reserved
Design: Pankra Code: Boersma Internet Twitter: Souslesarbres