Documentaire over de oorlogsbelevenissen van oud-verzetstrijder Gerrit Gunnink uit Meppel. Het is het tweede deel in een serie. Deel 1 handelt over de omgeving Appelscha-Diever. Deel 2 speelt zich af in Meppel en Staphorst.

Gerrit Gunnink, hoofdrolspeler in dit verhaal, geldt al meer dan 60 jaar als een echte verzetsheld. Zoon van 'Ome Hein', één van Prins Bernhards getrouwen. Gerrit deed in de Tweede Wereldoorlog alles waar de meeste Nederlanders te bang voor waren maar waar we nu met rode oortjes naar kijken in films als Zwartboek en Oorlogswinter. Toch voelt Gerrit zichzelf een lafaard. Want hij heeft iets verzwegen over zijn tijd bij het gewapend verzet. Er zijn een paar dingen die hem niet lekker zitten, die nog niet uitgesproken zijn. Twee geheimen.

In de documentaire Nooit Meer Laf worden tot in detail twee hoofdstukken uit Gunninks oorlogstijd gereconstrueerd. Steeds weer draait het om de vraag: waarin verschilt de gemakkelijke waarheid van de pijnlijke waarheid? Gaandeweg ontstaat in de documentaire een nieuwe realiteit.

Het tweede deel van Nooit Meer Laf leidt naar Staphorst. In 1943 beweren boeren in de buurt van Steenwijk dat een onderduiker spionneert voor de Duitsers. In een vergadering van het verzet beraadt men zich op deze situatie. Gerrit Gunnink krijgt opdracht deze onderduiker, die Pieter Hoppen blijkt te heten, naar Meppel te brengen. Als de onderduiker in Meppel arriveert, wordt besloten hem in het Staphorsterveld weg te werken. In de documentaire reconstrueert Gerrit Gunnink tot in detail deze lugubere gebeurtenis. Jarenlang lag de onderduiker zonder dat iemand het wist begraven onder een mesthoop op een weiland in Staphorst. In bijzijn van zijn familie, die sinds 1943 nooit meer iets van Gerrit vernomen had, wordt het lijk opgegraven. Gerrit biecht zijn verhaal op aan de familie en gaat in de documentaire op zoek gaat naar de waarheid omtrent de vermeende ‘foutheid’ van de onderduiker. Nergens, uit geen van de archieven, blijkt dat de onderduiker fout zou zijn geweest. Een pijnlijke confrontatie.

Hoofdrolspeler in de documentaire, Gerrit Gunnink, schreef in 2006 ook een boek over zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De documentaire gaat verder waar het boek eindigt. Het boek is uitgegeven bij Boom Uitgevers in Meppel. Op deze site is een item aan het boek De Knokploeg gewijd.

Op 14 oktober 2010 is Pieter Hoppen herbegraven op het ereveld in Loenen.

Ook over dit onderwerp:

- Bekijk de documentaire Nooit Meer Laf (deel 2) online

- Bekijk fragment van Gerrit Gunnink over razzia Staphorst online

- Bekijk het item over het boek De Knokploeg van Gerrit Gunnink


 

 De Gemeente Staphorst heeft op 12 april 2011 een herdenkingskruis geplaatst op de plaats waar Pieter Hoppen in 1943 is geliquideerd.



 

 

 


Terug naar het overzicht

release 4 mei 2009
vorm documentaire
lengte 68 minuten
regisseur Geertjan Lassche
producent EO

 

Deel dit artikel