Kleurrijk gedrukt. Ontwikkeling en oorsprong van het Staphorster Stipwerk vormt de basis van de vakopleiding Staphorster Stipwerk. Deze vakopleiding vormt onderdeel van het erfgoedprogramma om het Staphorster stipwerk, dat sinds 2013 geplaatst werd op de lijst van Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed, voor het nageslacht te bewaren. Het boek werd geschreven door Staphorstkenner Dirk Kok en beschrijft uitgebreid de ontwikkeling en technieken van het bedrukken van stof zoals dat al ruim een eeuw in Staphorst gebeurt.

Staphorster Stipwerk is een versiertechniek die rond 1920 werd ontwikkeld om dure stoffen zoals brokaat en damast te imiteren. Met behulp van eigengemaakte stempels van hout met spijkers worden patronen van stippen in verschillende kleuren op zwarte stof gedrukt en ontstaat een kleurrijk drukwerk. Het Staphorster stipwerk is inmiddels door verschillende beroemde mode ontwerpers (o.a. Van Beirendonck en John Galliano) ontdekt en te zien geweest op de catwalks van Brussel en Parijs.

9789078914037


Over de auteur

Rouvener Dirk Kok (geboren 41 december 1933) was lange tijd beheerder van de Museumboerderij en expert op het gebied van streekdracht.  Dirk Kok publiceerde meerdere boeken over Staphorster folklore. Daarnaast is hij begenadigd fotograaf.


In de Media

http://staphorst.nieuws.nl/opmerkelijk/13558/staphorster-stipwerk-beleeft-wereldprimeur-modehoofdstad-parijs/
https://www.vogue.nl/artikel/john-galliano-gebruikt-staphorster-stipwerk-voor-zijn-maison-margiela-couture-collectie
http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=261889 


Terug naar het overzicht

release 1 januari 2014
vorm Onderzoek
auteur Dirk Kok
uitgever LK mediasupport

Deel dit artikel