Uitzending van Nova naar aanleiding van de verbolgenheid van de burgemeester van Staphorst over een uitspraak van Minister Wijers ('Als we in Nederland dit lage technologische niveau blijven houden, worden we het Staphorst van Europa’). Burgemeester Plomp van Staphorst eist een volledige rehabilitatie. Daarop toog het team van Nova naar Staphorst om zich door de burgemeester te laten rondleiden.

Volgens burgemeester Plomp is Staphorst allang meer dan de Polygoon beelden en wil het af van zijn truttig imago. Terwijl de burgemeester de cameracrew rondleidt in zijn dienstauto, laat hij Staphorst zijn meest geavanceerde fabriek zien: Rollecate. Trots vertelt hij over de moderne gevelbouw waarin het bedrijf gespecialiseerd is: Staphorst is allang niet meer alleen melk en kaas. Het is een heel modern en vooruitstrevend dorp met 15.000 inwoners. Burgemeester Plomp stelt voor dat er voortaan op elk Staphorster produkt een etiket zou moeten staan met de tekst: ‘Uit Staphorst. Goed, degelijk en betrouwbaar.’

Met de woorden ‘Staphorst. Een boeiende, bruisende en eigentijdse gemeente. Dan weet u dat ook weer’, sluit de presentator het programma af


Over de auteur

Nova was het actualiteitenprogramma van de NPS, VARA. Tussen 1992 en 2010 richtten de redactie zich op de achtergronden bij het nieuws van de dag. Dit gebeurde aan de hand van reportages, gesprekken met hoofdrolspelers en commentaren van deskundigen.

Willem Jan (Tin) Plomp (1946) was tussen 1993 en 2001 burgemeester van Staphorst. De CDA-politicus studeerde rechten in Utrecht en begon aan theologie, een studie die hij niet afmaakte. Hij was onder andere gevangenispredikant en leraar voordat hij burgemeester werd in Valkenisse en vervolgens in Staphorst. Na zijn aanstelling in Staphorst, volgden nog burgemeesterschappen in de gemeentes Ijsselham en Zwartewaterland. Tin Plomp is getrouwd met kunstenares Joke Plomp en woont in Hasselt.


 

 


Toelichting
Wendelien Voogd

Het bewonderenswaardige initiatief van burgemeester Plomp om het imago van Staphorst op te poetsen door de Nova-verslaggever in zijn auto door Staphorst te rijden, wordt bestraft door zijn knulligheid. Hoe aandoenlijk ook, de beelden van de studentikoze burgemeester in zijn schokkerige dienstautootje, hadden niet de moderne, eigentijdse uitstraling, waar de burgemeester op gehoopt had. Programmamakers maakten dankbaar gebruik van wat de burgemeester hen op een presenteerblaadje voorschotelde: Een soort ‘Monsieur Hulot bezoekt Staphorst'. Je kan het programma sarcasme verwijten, maar het was een schot op open doel.

Als Staphorst werkelijk iets aan zijn imago wil veranderen, zal het een reclamebureau in de arm moeten nemen, en dan nog valt het te betwijfelen of het dorp ooit van zijn imago verlost zal raken. Misschien is het beter om het beeld dat buitenstaanders van Staphorst hebben (boers, ouderwets) juist te omarmen en ervan te profiteren.

In Afrika doen ze dat ook: Willen de toeristen dansende negers met rieten rokjes, dan krijgen ze dat ook. En als de toeristen weg zijn gaan de rokjes weer uit en de mobieltjes weer aan. Zo zou je het in Staphorst ook kunnen doen: Het boerse imago extra te benadrukken en er geld uit slaan: Een soort 'Staphorst Experience' met slaapplaatsen in harde en te kleine bedsteden met druipende worsten aan het plafond. Misschien gaat dat te ver, maar feit is dat beelden lastig te bestrijden zijn en dat het makkelijker is om ze te exploiteren.


 


Terug naar het overzicht

release 29 augustus 1994
vorm televisieprogramma
lengte 31 minuten
regisseur Wim Fortuyn
producent NPS en VARA

Deel dit artikel