Dorp in het Voorbijgaan is een lange radioreportage over het dagelijkse leven in Rouveen (gemeente Staphorst). De tijd staat niet stil in dit kerkdorp dat vooral uit boerenfamilies bestaat. Het leven in de agrarische gemeenschap staat onder druk doordat de perspectieven in de landbouw somber zijn. Veel jongeren zien geen kans om het boerenbedrijf van hun vader over te nemen. 

In de radioreportage horen we onder andere de kunstschilder, de kerkorganist, de dominee en de dierenarts praten over het (dorps)leven, wat het nam en wat het gaf.

Deze radiodocumentaire werd op Radio 1 zowel bij de RVU als de EO uitgezonden. Ook Radio Oost zond de documentaire uit. Maker Geertjan Lassche won met dit verhaal de tweede prijs van de RVU Radioprijs.

- Beluister het hele interview met Jan en Jinne Hooikammer online 


Over de auteur

De Rouveense onderzoeksjournalist en documentairemaker Geertjan Lassche(1976) start zijn loopbaan bij de krant (Zwolse Courant [nu de Stentor]), tijdschriften (Kijk, Nieuwe Revu, Voetbal International), later radio (RTV Oost, Radio 1) en uiteindelijk bij de actualiteitenrubrieken (TweeVandaag [nu EenVandaag], Netwerk). Zijn specialisme wordt onder andere research. Dat levert regelmatig onthullingen op, bijvoorbeeld over de val van Srebrenica, het asielbeleid en fraude in de adoptiewereld. Sommige reportages blijken te veelomvattend en worden buiten de actualiteitenrubriek uitgezonden. 

Als Geertjan Lassche eind 2008 zijn eerste auteursdocumentaire maakt (De Boer Die Zou Gaan Emigreren, IDFA) besluit hij in zijn werk een duidelijker scheiding aan te brengen tussen reportages (kortlopende journalistieke projecten) en documentaires (langlopende creatieve projecten). Onderwerpskeuze en uitvoering van de documentaires zitten op het grensvlak van journalistiek en impressionisme. Lassche werkt sinds 2010 samen met producent IDTV Docs onder leiding van artistiek producent Suzanne van Voorst en met begeleiding van regiecoach Mart Dominicus. 

Zijn documentaire Mannenbroeders van Kootwijkerbroek werd in 2011 geselecteerd voor de Gouden Kalf-competitie tijdens het Nederlands Filmfestival. Lassche won in 2012 zowel de jury- als de publieksprijs van De Tegel, de jaarlijkse journalistieke vakprijs. Ook won hij in 2012 met zijn documentaire Mannenbroeders van Kootwijkerbroek De Gouden Greep, een journalistieke prijs voor verhalen in de agrarische sector.

Geertjan Lassche is werkzaam bij de EO en werkt parttime voor de stichting Sous les Arbres die zich bezig houdt met de verbeelding van de streekcultuur.

www.geertjanlassche.com


In de media

1998-9-3, Reformatorisch Dagblad, 'Rouvener wint tweede prijs'
1998-9-4, Nederlands Dagblad, 'Kneuterig Rouveen ideaal voor reportage'
1998-9-4, Reformartorisch Dagblad, 'Een melkbus past niet onder een koe'
1998-9-4, RVU-gids, 'Er is weer nieuw radiotalent'

 

 


Toelichting
Wendelien Voogd

Dorp in het Voorbijgaan is een radiodocumentaire gemaakt door een echte insider. Geertjan Lassche (1976) woont in Rouveen (Staphorst), is er geboren en getogen en stamt uit een echte Rouveense familie. Dat is een belangrijk voordeel voor een maker. Hij kent het onderwerp door en door, hij spreekt de taal, hij komt gemakkelijk bij de mensen over de vloer en heeft als vanzelfsprekend een band. Dat alles voel je als je naar de reportage luistert:

De oude boer Jouk mijmert over leven, dood, God en geboorte, terwijl hij zijn koe helpt met haar bevalling en dan opgetogen uitroept bij de geboorte van het mannelijke kalf: “Tis een zoon. Het is Pinksterzondag en de natuur gaat gewoon door.” Dichter Koos Geerds zet voor het eerst weer een stap in de kerk van Rouveen, waar hij opgroeide, en draagt een gedicht voor:   ‘Dan kreeg het woord een stem (...) een psalm met smekende stem’. Voetballer Bert Konterman spreekt over de rust en de natuur van zijn dorp en vindt het nog steeds raar om op zondag te spelen. De dierenarts is begaan is met de boer en jongeren vertellen in Rouveens dialect hoe mooi het in het dorp is, hoe gezellig en rustig, er dat er heus weleens wat gebeurt, maar dat er is helaas te weinig toekomst voor hen is.

Het zijn mooie scènes, waarbij je je in een in andere eeuw waant en de liefde voelt van mensen voor hun dorp, hun dieren, hun natuur en tegelijkertijd meerouwt met het verdwijnen van deze dorpscultuur.

Documentairemaker Geertjan Lassche was 22 jaar jong toen hij deze luisterreportage maakte en keek met een enigszins romantische blik naar zijn dorp Rouveen. Inmiddels heeft Geertjan Lassche bewezen de scherpte niet te schuwen en ook in zijn meest recente documentaire laat hij zien dat hij in zijn eigen dorp de vuile was durft buiten te hangen. In de film Vreemdelingen en Bijwoners (2011) toont hij zich terecht kritisch ten opzichte van de omgang van zijn dorpelingen met de Molukse bewoners van Kamp Conrad, die na de Tweede Wereldoorlog tijdelijk in Rouveen opgevangen werden.


 


Terug naar het overzicht

release 1 januari 1998
vorm documentaire (radio)
lengte 46 minuten
regisseur Geertjan Lassche
producent Geertjan Lassche

Deel dit artikel