In 2012 verwijderde de Gemeente Staphorst een link naar 'hulp bij abortus' van de gemeentesite. Het college ging hiertoe over op verzoek van de lokale fractie van de ChristenUnie. Het programma De Wereld Draait Door stuurde 'jakhals Erik' naar Staphorst om verslag te doen van de gebeurtenis. In de uitzending interviewt hij gemeenteraadslid Dik Vedder van de ChristenUnie en probeert hij Staphorster vrouwen bij de ingang van de lokale supermarkt uitspraken te ontfutselen.

Bekijk de reportage van De Jakhalzen in Staphorst online


Over de auteur

Jakhals Erik is Erik Dijkstra (Glanerbrug, 9 maart 1977). Dijkstra werd bekend als Jakhals Erik in het programma-onderdeel De Jakhalzen bij De Wereld Draait Door. Vanaf 2010 tot 2011 schoof hij ook aan als gast bij Voetbal International, nadat hij eerder ook in juni 2010 bij VI Oranje te gast was.

In  2011 was Dijkstra voor de EO verteller bij The Passion: 'Ik heb altijd al een zwak gehad voor het verhaal van Jezus. Dat je jezelf opoffert voor iets groters dan jijzelf: dat is gewoon heel mooi. Het is een verhaal waar een soort troost uitspreekt, ook als je niet religieus bent. Kijk: ik ben niet bepaald bijbelvast of zo, maar het verhaal van het lijden en sterven van Jezus heb ik altijd een sterk verhaal gevonden.’

Erik Dijkstra groeide op in Twente en werkte bij veel verschillende regionale omroepen en kreeg de bijnaam 'De Ivo Niehe van de streektalen' . Erik Dijkstra, die bekend staat om zijn tegendraadse en scherpe reportages, heeft bij De Wereld Draait Door, tot ongenoegen van sommigen, een vaste plek veroverd. Hoe meer reuring hij veroorzaakt, hoe beter: 'In de reacties op de site van de Telegraaf werd ik consequent aangeduid als 'die ongewassen goorpijp'. Ik kan enorm genieten van dat soortdingen.'

Lees het profiel van jakhals Erik op de website van De Wereld Draait Door


In de media

2012-1-12, Binnenlands Bestuur, 'Staphorst censureert abortusinformatie CJG'
2012-3-6, Reformatorisch Dagblad: 'Centrum om abortusinfo te weren'



Toelichting
Wendelien Voogd

De reportage waarin 'Jakhals Erik' in Staphorst verslag doet van het weghalen van informatie op de gemeentelijke website kan nauwelijks serieuze journalistiek worden genoemd, maar dat is ook niet de bedoeling. In het twee minuten durende item zijn quotes over abortus ontfutseld aan Staphorster vrouwen en mannen voor de ingang van de lokale supermarkt en snel aan elkaar gemonteerd.  Een grappig muziekje eronder en klaar.

Jakhals Erik gebruikt een reportagestijl, die lijkt op die van Willibrord Frequin.  Met dezelfde respectloze overvalstechniek jaagt hij op Staphorster vrouwen in klederdracht die zich snel uit de voeten proberen te maken en met dezelfde vooringenomenheid ondervraagt hij een Staphorster boer: ‘Maar we leven toch niet meer in de middeleeuwen?’, waarop de man zich vol overtuiging naar Jakhals Erik omdraait en zegt: 'Maar we moeten straks nog verantwoording afleggen aan de Allerhoogste'.  

Op de een of andere manier zie je dat de verslaggever een dergelijke vastberaden reactie niet verwacht had, een beetje uit het veld geslagen is en geen antwoord terug heeft, maar het is handig weg gemonteerd. Raken de Staphorster woorden toch ergens een diepere snaar bij Erik Dijkstra, die zich later uitgaf als verteller in het EO-programa The Passion en zegt een zwak te hebben voor Jezus en het Bijbelverhaal? Is de felheid waarmee Erik Dijkstra het Staphorster gedachtegoed belachelijk maakt een rookgordijn om iets over zichzelf te verhullen?

Misschien gaat het te ver, maar het lijkt erop dat 'Jakhals Erik' zich schaamt voor zijn eigen Twentse afkomst en zich daarom misschien extra hard afzet tegen alles wat uit de provincie komt. Voor een journalist die er zo trots op is reuring te veroorzaken, is de reportage uit Staphorst weinig gedurfd. Het is preken binnen de eigen parochie van de VARA en de De Wereld Draait Door, maar misschien past zo’n kleinmoedige benadering wel bij een jakhals.

Wat de website van de gemeente Staphorst betreft, de wijzigingen die de gemeente aanbracht in de site van het lokale CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin), naar aanleiding van bezwaren van de lokale ChristenUnie fractie, zorgde ervoor dat de landelijke Stichting Opvoeden, die in opdracht van de rijksoverheid de inhoud voor ruim 200 CJG websites levert, haar keurmerk ‘betrouwbare informatie’ introk. Volgens de Nederlandse Vereniging van Gemeenten en Minister Schippers mogen gemeenten echter zelf bepalen welke informatie ze op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) plaatsen.

De vraag is of de internetprovider Kliksafe, die het internet filtert op basis van de Bijbel en reformatorische belijdenis geschriften en door veel reformatorische christenen wordt gebruikt om op het internet te surfen, de pagina’s met de bezwaarlijke informatie überhaupt had doorgelaten. Het filter dat ook geen sites van publieke omroepen en commerciële zenders doorlaat, maakt het voor belijders van het reformatorische gedachtegoed, mogelijk om gebruik te maken van het internet, dat, in tegenstelling tot televisie en ander wereldvermaak, door de kerk wel wordt toegestaan. Een dergelijk filter voor mobiel internet bestaat nog niet. Staphorsters die geïnteresseerd zijn kunnen de uitzending van De Jakhalzen op hun smartphone wel bekijken.




 


Terug naar het overzicht

release 12 januari 2012
vorm televisieprogramma
lengte 2 minuten
regisseur DWDD en Erik Dijkstra (verslaggever)
producent VARA

 

Deel dit artikel