Home > FILM > Vreemdelingen en Bijwoners *
Vreemdelingen en Bijwoners *

release 22 september 2011
vorm documentaire
lengte 51 minuten
regisseur Geertjan Lassche
producent stichting Sous les Arbres

 

Algemene informatie:

Molukker Mathijs Souhoka is 2 jaar oud als hij vanuit Indonesië naar Nederland wordt verscheept. Hij, zijn familie en 23 andere gezinnen gaan wonen in de barakken van het voormalig Joodse doorvoerkamp Kamp Conrad in Rouveen (Staphorst). Tijdens de kampperiode (1954-1966) is er nauwelijks contact tussen de autochtone bevolking en de Molukkers. Twee van elkaar vreemde culturen leven langs elkaar als schepen in de nacht. Ook wannneer een kind verongelukt onder een boerenkar lijkt het stil te blijven.

En daar heeft Souhoka het 50 jaar later nog moeilijk mee. Samen met documentairemaker Geertjan Lassche gaat hij op zoek naar erkenning van zijn geschiedenis en zijn bestaan. De confrontatie met de voormalige buren van het kamp schuwt hij hierin allerminst. In dialogen met de bevolking krijgt hij ook de keerzijde gepresenteerd. Ligt de onvrede ook niet voor een deel bij hemzelf?

Bij het zien van het resultaat, de documentaire Vreemdelingen en Bijwoners, is Souhoka tevreden en blij. 'Ik ervaar het als een testament voor komende geslachten.' Kort daarna overlijdt hij onverwachts aan een inwendige bloeding.

Vreemdellingen en Bijwoners won in april 2012 zowel de jury- als de publieksprijs van De Tegel 2011. De Tegel is de belangrijkste journalistieke vakprijs in Nederland.

 

Ook over dit onderwerp:


Bekijk de documentaire Vreemdelingen en Bijwoners online

Bekijk een trailer van Vreemdelingen en Bijwoners online

Meer informatie over de auteur

Wat verscheen over dit onderwerp in de media

Commentaar van de redactie op de documentaire

- Voor foto's klik op onderstaande iconen

 

Correspondentieadres: Sous les Arbres | Postbus 32 | 7950 AA | Staphorst | +31 (0) 6 34 28 83 29 |
Bankrekening: 1531.50.998 | KVK: 08214883 | ANBI: 821324731
Copyright © 2010 Sous les Arbres - All rights reserved
Design: Pankra Code: Boersma Internet Twitter: Souslesarbres