Home > FILM > Staphorst 2 (Max de Haas) *
Staphorst 2 (Max de Haas) *

release 1 januari 1955
vorm reportage
lengte 5 minuten
regisseur Max de Haas
producent Max de Haas

 

Algemene informatie:

Korte film over Staphorst uit 1955. De stomme film over Staphorst maakte onderdeel uit van het filmproject Beelden van Nederland. Voor zover bekend zijn de beelden uit Staphorst nooit in het openbaar vertoond. Max de Haas maakte de film zonder toestemming en negeerde de plaatselijke verordening uit 1937 om 'iemand op of aan de weg zonder diens toestemming te fotograferen'.

De beelden die Max de Haas met zijn verborgen camera schoot, tonen meisjes in klederdracht die zich afwenden van de camera en hun gezicht in hun schort bedekken, vrouwen die de tuin in vluchten bij het zien van de camera, een meisje dat over het hek klimt en wegrent, meisjes op fietsen die hun hoofd schielijk afwenden als ze verrast worden door de langsrijdende camera en twee peuters die kwaad gebaren naar de cameraman en hem een lange neus maken. Daarnaast is er een korte in scéne gezette ontmoeting tussen een Staphorster boerenmeisje en burgervrouw. De verordening met het fotografeerverbod komt uitvoerig in beeld.

Bij de oorspronkelijke beschrijving van de film uit 1955 (mogelijk van de hand van Max de Haas zelf), wordt als voetnoot bij het gedrag van de Staphorsters vermeld: 'Ongeveer analoog aan het toenmalig gedrag bij primitieve stammen in de binnenlanden van overzeese continenten. De cameralens werd beschouwd als het boze oog van kwade geesten. In Staphorst dat van de duivel.' (bron: geschiedenis24).

Uniek zijn de beelden van Stien Eelsingh op haar Witte Boerderij in Staphorst. We zien haar onder andere in gesprek met haar huishoudster.

 

Ook over dit onderwerp:

- Bekijk de film Staphorst 2 (Max de Haas) online

- Bekijk de film Staphorst 1, 1934 (Max de Haas) online

- Meer informatie over de auteur

- Wat er verscheen er over dit onderwerp in de media

- Commentaar van de redactie op de film

- Voor foto's klik op onderstaande iconen

 

Correspondentieadres: Sous les Arbres | Postbus 32 | 7950 AA | Staphorst | +31 (0) 6 34 28 83 29 |
Bankrekening: 1531.50.998 | KVK: 08214883 | ANBI: 821324731
Copyright © 2010 Sous les Arbres - All rights reserved
Design: Pankra Code: Boersma Internet Twitter: Souslesarbres